Stekker aansluiten

Stekker Elektramat

Als een stekker van een apparaat defect is of als een apparaat een ander type stekker nodig heeft, kan het noodzakelijk zijn dat een stekker vervangen wordt. Het kan ook zijn dat je een stekker aan een rolkabel wil maken. Hieronder lees je hoe je een nieuwe stekker aansluit.

Zorg ervoor dat alles spanningsvrij is, doe dit door de hoofdschakelaar om te zetten voordat je begint. Zorg er daarnaast voor dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt. De benodigde gereedschappen zijn een schroevendraaier, scherp mesje en striptang. Verder heb je een stekker met randaarde nodig die open te schroeven is.

Een randaarde zit voor extra veiligheid in een stekker. Het zorgt ervoor dat statische elektriciteit voorkomen wordt en dat elektriciteit na een blikseminslag wordt afgevoerd.

Stappenplan stekker aansluiten

Stap 1: Stekker openen
Schroef de onderkant van de stekker open en trek de stekker uit de kap. Het schroefje valt er niet helemaal uit.

Stap 2: Trekontlasting
Draai één schroef van de trekontlasting helemaal los en de andere schroef gedeeltelijk. Hier komt het snoer onder vast te zitten. De trekontlasting is het rode clipje met de twee schroefjes, te zien in de onderstaande afbeelding.

Figuur 1

Stap 3: Inkeping kabelmantel
Snij voorzichtig in de kabelmantel van het snoer dat je wilt aansluiten op de nieuwe stekker en verwijder vervolgens de kabelmantel (ongeveer 2 tot 3 cm). De fase-, nul- en aardedraad liggen nu open.

Fasedraad: Bruin
Nuldraad: Blauw
Aardedraad: Groen/gele (de aardedraad voert geen spanning onder normale situaties)

Stap 4: Draden strippen
Strip de fase-, nul- en aardedraad ongeveer 1 cm af met de striptang.

Stap 5: Snoer plaatsen
Plaats het snoer alvast in de kap.

Stap 6: Steekpenningen
Draai de schroefjes van de steekpenningen, te herkennen op de onderstaande afbeelding, los en plaats de koperdraadjes, de blauwe en bruine, in de steekpenningen. Draai vervolgens de schroefjes van de steekpenningen weer vast.

Figuur 2

Stap 7: Middelste schroef
Zorg ervoor dat de groen/gele draad onder de middelste schroef komt. Dit is de aardedraad en deze staat in normale situaties niet onder spanning.

Figuur 3

Stap 8: Vastschroeven trekontlasting
Schroef de trekontlasting met nieuwe kabel vast.

Stap 9: Controle
Controleer of alle schroeven vast zitten.

Stap 10: Stekker aansluiten gereed
Plaats tot slot de stekker in de kap en draai de schroef, die je als eerste los hebt geschroefd, weer vast.

De stekker is nu klaar voor gebruik. Heb je vragen over de benodigde stekker, type snoeren of wens je graag meer informatie over deze klus? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar klantenservice@elektramat.nl. Wij helpen je graag verder.

Gerelateerde producten

Stekker kopen?

Bekijk hier alle stekkers